Masa cukrowa – sklep, czym jest, gdzie kupić ?

Masa cukrowa cieszy się dużą popularnością w cukiernictwie. Można ją przygotować od podstaw samodzielnie, jednak jest to zadanie, które wymaga precyzji i może pochłonąć sporo czasu. Jeśli chcesz zaoszczędzić, sięgnij po gotową masę cukrową. Jest ona łatwa i wygodna w użyciu. Pozwala na szybkie i efektowne udekorowanie wypieku. Oczywiście masy cukrowe dostępne są w wielu wariantach, dzięki czemu każdy ma szansę wybrać tę dopasowaną do swoich potrzeb. Ważne jest jednak, aby kupić tę pochodzącą od zaufanego dostawcy. Lepiej nie zamawiać jej z niezaufanych źródeł, ponieważ istnieje ryzyko otrzymania masy o nieodpowiedniej konsystencji i bazującej na niskiej jakości składnikach.
Masa cukrowa

Czym jest masa cukrowa?

Masa cukrowa, nazywana także lukrem plastycznym, to słodka mieszanka bazująca na wodzie, żelatynie, glukozie i cukrze pudrze. Ma elastyczną konsystencję, dlatego pracuje się z nią jak z plasteliną. Wykorzystywana jest do dekorowania muffinek, tortów czy ciasteczek. Po rozwałkowaniu jest ona idealnie gładka, dlatego pozwala na efektowne obłożenie wypieku. Ponadto w łatwy sposób można przygotować z niej rozmaite figurki na tort. Z dobrze przygotowaną masą cukrową pracuje się bardzo prosto. Jeśli jednak nie zostanie właściwie przygotowana lub będzie nieodpowiednio przechowywana, może stać się trudna do formowania. W takim przypadku istnieje duże ryzyko, że będzie kleić się do rąk czy kruszyć.

Gdzie kupić masę cukrową?

Masę cukrową można kupić w wielu miejscach - zarówno stacjonarnie, jak i online. Oferowana jest m.in. przez niektóre supermarkety, sklepy spożywcze i specjalistyczne sklepy cukiernicze. Ważne jest, aby kupić ją od sprawdzonego dostawcy. W przeciwnym razie istnieje spore ryzyko, że będzie cechować się niską jakością. Jeżeli zależy Ci na zakupie profesjonalnej masy cukrowej, wejdź na stronę: https://www.cukieteria.pl/674-masa-cukrowa i sprawdź ofertę sklepu Cukieteria. Znajdziesz tam szeroki wybór mas cukrowych pochodzących od zaufanych producentów. Wszystkie z nich wyróżniają się świetnym standardem i bazują wyłącznie na wysokiej jakości składnikach. Cukieteria oferuje tylko najlepsze masy cukrowe, rekomendowane przez mistrzynie dekoracji tortów, które idealnie sprawdzają się wśród profesjonalnych cukierników.

Czym charakteryzuje się dobra masa cukrowa?

Dobra masa cukrowa jest elastyczna, łatwo się rozwałkowuje i dobrze przylega do powierzchni wypieku. W prosty sposób można ją formować, bez obaw, że będzie rwać się czy pękać. Ważne, aby miała odpowiednią konsystencję - ani nie za miękką, ani nie za twardą. Powinna być sprężysta, jednak nie może kleić się do rąk i powierzchni roboczej. Dodatkowo dobra masa cukrowa musi być gładka i jednolita. Nie może zawierać żadnych grudek. Istotne również, aby nie zasychała zbyt szybko, ponieważ mogłoby to znacząco utrudnić pracę. Podczas wyboru masy cukrowej należy zwrócić uwagę na jej skład i markę. Najlepiej sięgnąć po tę pochodzącą od renomowanego producenta np. Laped, Modecor lub Saracino, które cieszą się uznaniem wśród profesjonalnych cukierników.

Masa cukrowa - cena

Ile kosztuje masa cukrowa? Wskazanie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie jest możliwe, ponieważ cena uzależniona jest od kilku czynników, m.in. takich jak marka, miejsce zakupu i wielkość opakowania. Jak można się domyślać, masa pochodząca od mniej znanego, początkującego producenta będzie tańsza niż ta renomowanej marki, ciesząca się dużym uznaniem na rynku. Aby poznać dokładne ceny, najlepiej przejść do asortymentu firmy, która dostarcza masy cukrowe. Ważne jest, aby na tym składniku nie próbować nadmiernie oszczędzać. Podejrzanie tania masa może cechować się niską jakością i nie zapewniać satysfakcjonujących efektów. Lepiej wydać nieco więcej, jednak mieć pewność, że otrzymuje się produkt o wysokim standardzie, który pozwoli efektownie udekorować wypieki.